BASMATI RYŽA

Doprava zdarma

nad 20€

Viac info

Najnovšie produkty

BASMATI RYŽA

História

Basmati ryža predstavuje najusľachtilejšiu odrodu ryže, ktorá sa pestuje na úpätí Himalájí. Už stovky rokov je táto ryža šľachtená v Indii a Pakistane na miestach, kde sú polia zavlažované vodou priamo z ľadovcov. V Pakistane  sa Basmati ryža nazýva Super Kernel Basmati a indickej odrode Dehra Dun. Američania sa pokúšali vypestovať vlastnú Basmati, ale medzinárodný súd určil, že tento názov môžu používať iba miestni pestovatelia.  

 


 

 

 

 

 

Basmati sa preto nazýva "indické šampanské".

V hindčine Basmati znamená „kráľovná vôní“ vďaka  jej jedinečnej aróme a chuti, ktorá pripomína oriešky. Ryža Basmati je charakteristická dlhým, štíhlym a kvalitným zrnom. Pri varení sa nelepí, je ľahko a rýchlo stráviteľná, spĺňa zásady zdravej výživy a neobsahuje lepok.

Ryža Basmati má nižší glykemický index, tzn. menej kalórií ako bežné druhy ryže.

Kvalita ryže:

Kvalita ryže nesúvisí iba s jej pôvodom a odrodou, ale hlavne s jej vekom. Správne by Basmati mala byť po zbere aspoň na rok a pol až dva roky uskladnená v suchu a tme. Potom sa očistí a predá. Tento je nevyhnutný pre vysychanie ryže. Nízky obsah vody v zrnách je zárukou lepšej chuti, nižšej lepivosti a taktiež kratšej doby prípravy. Zrno je po uvarení omnoho dlhšie ako širšie, pevné a celkovo je ryža sypká, nelepí sa a lepšie chutí.

Pestovanie a zber

  • Ryža sa obvykle pestuje ako jednoročná rastlina, v tropických oblastiach môže poskytovať úrodu až tridsať rokov.
  • Ryžu je síce možné pestovať prakticky kdekoľvek, ale vyžaduje dostatok vody. Tradičnou metódou pestovania ryže je zatopenie poľa v priebehu alebo po zasadení semien.

Táto jednoduchá metóda vyžaduje neustály prísun vody a prehradenie pozemku (znižuje tak výskyt buriny a škodcov rastliny).

  • Existuje viac metód pestovania, ale všetky ostatné metódy vyžadujú ďaleko viacej úsilia pri ochrane rastliny proti burine a škodcom.
  • Pri príprave pozemku na pestovanie ryže sa najskôr vykoná orba, potom sa plocha urovná a vytvoria sa  odvodňovacie a zavodňovacie kanály. Celý pozemok sa ohradí hrádzou. Do pôdy sa sadia predpestované sadenice, čo umožní v jednom roku dosiahnuť aj niekoľko zberov. V priebehu vegetácie sa robí kontrola zavlažovania, likviduje sa burina a prihnojuje sa. 
  • Ryža sa zbiera buď pomocou techniky (kombajny) alebo ručne ku koncu žltej (voskovej) zrelosti. Rastliny sú pri ručnom zbere iba minimálne vystavené mechanickým nárazom a nie je veľké nebezpečie výdrolu.
  • Pokosené alebo vytrhané rastliny sa ihneď zväzujú do menších snopov, ktoré sa v niektorých oblastiach ponechajú v zavodnenom ryžovišti, inokedy sa vynášajú na hrádze, aby dostatočne preschli.
  • Väčšinou prevláda ručné mlátenie, ktoré len minimálne poškodzuje zrno. Veľakrát sa ryža mláti na betónových plochách či vozovkách za pomoci byvolov alebo dopravných prostriedkov.
  • Po vymlátení sa zrno dosuší na skladovaciu vlhkosť. Má potom dlhé štíhle zrná, ktoré sa nelepí a sú ľahko stráviteľné.

 

  

 

Obsah látok a ich účinky

  • Ryža Basmati sa skladuje minimálne rok a pol až dva roky, aby sa zbavili vody. Uvarená ryža je preto sypká a má jemnú orieškovú vôňu spôsobenú ketónom 2AP (2-acetyl-1-pyrrolinom).
  • Ryža Basmati obsahuje minimum cukru a lepku. Je vhodná pre bezlepkovú diétu a pre jedincov trpiacich celiakiou.
  • Obsahuje veľké množstvo proteínov, sacharidov a vitamín B.
  • Výborne napomáha pri trávení, udržuje hladinu cukru v krvi.
  • Ryža Basmati pomáha pri detoxikácii organizmu, odvodňuje, znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.
  • Tento druh ryže má najviac minerálov a vzácnych prvkov. Preto môže byť ako jediný druh ryže lúpaná bez toho, aby strácala hodnotné látky. V bielej Basmati ryži je neviditeľne ponechaná strieborná vrstvička, v ktorej je väčšina minerálov.
  • Je veľmi ľahko stráviteľná. Tento pokrm sa veľmi dobre hodí do zimných očistných kúr.

 

 

Druhy ryže

Rozdiel medzi ryžou parboiled, Basmati, natural, jasmínovou a patna (podľa MUDr. Zbyňka Mlčocha)

Ryže je viac ako 8 000 druhov a je jednou zo základných potravín pre minimálne polovicu  obyvateľstva zemegule. Niektoré štáty dokonce na ryži stavajú svoju kultúru. Pripravujú sa z nej národné pokrmy. V Kórei dokonca  pozvanie k stolu znie „kin khao“ čo znamená  „príď na ryžu“. Ryža sa  dokonca hádže na novomanželov. A prečo? Pretože je symbolom plodnosti.

 

Ryža biela

Je charakteristická tým, že sú z nej odstránené všetky obaly.

obchodoch nájdete ryžu dlhozrnnú, strednezrnnú a guľatozrnnú.

 

 

 

 

Ryža parboiled

Táto lúpaná ryža je upravená špeciálnou technológiou. Prvým technologickým krokom k dosiahnutiu tohto druhu ryže je to, že se vakuuje. Potom nasleduje namočenie do horúcej vody a nakoniec opracovanie horúcou vodou pod tlakom. Tým je dosiahnuté to, že zrná na povrchu ztvrdnú a dôjde k spevneniu obilky. Ryža sa vďaka tomu po uvarení nelepí.

Ryža jazmínová

Ucítite ju na diaľku. Má totiž jemnú kvetinovú vôňu. Môže vám pripomínať ryžu Basmati, ale na rozdiel od nej sa po uvarení lepí. Preto ju skôr použite do nákypov alebo k rôznym druhom mäsa.

Ryža patna

Poznáte ju podľa štíhlych dlhých zrniek. Technologicky býva upravovaná  ako ryža parboiled. Po uvarení je sypká a suchá.

Ryža Basmati

Určite ste sa s ňou stretli. Patrí medzi najobľúbenejšie druhy ryže. V hindčine slovo Basmati znamená kráľovná vôní. Často ju niektorí rovno označuju ako kráľovná ryží.  Tento prívlastok vznikol vďaka jej jedinečnej vôni a chuti pripomínajúcej oriešky. Basmati je najrozšírenejším druhom ryže na indickom subkontinente. Bielu farbu získáva odstránením vonkajšej šupky a leštením. Je ľahko a rýchlo stráviteľná a prirodzene bezlepková.

Ryža natural

Zo svojho jedálničku by ste ju rozhodne nemali vynechať. Obsahuje množstvo dôležitých látok, predovšetkým viacnásobné nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu, minerálne látky a vitamíny, tiež vitamín B. Je veľmi bohatá na kalium, ktoré reguluje v tele obsah vody. Túto ryžu môžete urobiť ako rizoto, zahustiť s ňou polievku alebo ju pripraviť na sladko napríklad s ovocím ako ryžový nákyp.

Ryža Arborio

Guľatozrnná, perličkovitá ryža, ktorá po uvarení vytvára krémovitú hmotu. Je to tým, že veľmi vstrebáva vodu. Z tejto ryže pripravujú Taliani svoje povestné rizotá. Táto ryža sa pestuje predovšetkým v Taliansku. Na jej

uvarenie budete potrebovať 18 minút a ryža bude na povrchu jemná a  uprostred pevná - al dente.

 

Ryža divoká - planá

Planá ryža, to sú v skutočnosti semená severoamerickej vodnej trávy. Jej zrná sú dlhé a tmavé. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu B a používa sa do šalátov v zmesi s Basmati.

Bhútánska červená ryža

Staroveká krátkozrnná ryža pestovaná vo vysokej nadmorskej výške v himalájskom pohorí na území Bhútán. Ryžové polia sú tu zavlažované tisíc rokov starým viaduktom, ktorý prepravuje kvalitnú vodu bohatú na stopové prvky. Táto ryža má príjemnú orechovú vôňu, jemnú textúru a červenohnedú farbu.

Ryža Carnaroli

Keď sa povie slovo rizoto, väčšinu z nás napadne ryža Arborio. Existuje však druh ryže, ktorý podobne ako Arborio dobre vstrebáva vodu a je teda vhodný na prípravu al-dente rizota. Práve ryža Carnaroli  môže Arboriu smelo konkurovať. Táto krátkozrnná ryža sa pestuje taktiež v Taliansku.

V tejto kategórii nie sú žiadne produkty.