Žalúdočné vredy: Prečo vznikajú a ako im úspešne predísť?

Ach, tie žalúdočné vredy...trápia ľudí rôznych vekových kategórií. Jednoducho povedané, nevyberajú si, koho postihnú. Nie je nič nezvyčajné, že čoraz viac postihujú aj mladých ľudí, ktorí zažívajú v živote veľa stresu a napätia. 

Najskôr si povieme niečo o tom, čo to žalúdočné vredy sú. Inak sa nazývajú aj ako peptické vredy a vo všeobecnosti ide o ochorenie, pre ktoré je charakteristická prítomnosť bolestivých defektov v oblasti sliznici žalúdka. Zaujímavosťou však je, že vredy nemusia vždy postihnúť len žalúdok. Často sa stáva, že postihnú aj dvanástnik, ktorý je súčasťou tenkého čreva. Prečo žalúdočné vredy vznikajú, aké sú ich prejavy a je možné im predísť? To všetko sa dozviete práve v tomto článku. 

Faktory, ktoré vplývajú na vznik vredov

Faktorov, ktoré patria medzi spúšťače žalúdočných vredov, je hneď niekoľko. Najčastejšie ide o infekciu baktériou Helicobacter pylori (H. Pylori), nadmerné užívanie nesteroidných protizápalových liekov, fajčenie, alkohol, stres či nadmerná tvorba kyseliny chlorovodíkovej. Tá je často spôsobená fajčením alebo nadmerným príjmom kofeínu. 

Žalúdočné vredy Prečo vznikajú a ako im úspešne predísťa

Medzi faktory, ktoré môžu vyvolať žalúdočné vredy však patrí aj nezdravý zdravotný štýl a s tým spojené nesprávne stravovacie návyky. Samozrejme, jedlo samé o sebe nemôže spôsobiť vredy, avšak korenisté alebo príliš kyslé jedlá dokážu podráždiť sliznicu a zhoršiť tak celkové príznaky.

Takto sa vredy prejavujú

Žalúdočné vredy sa môžu prejaviť viacerými symptómami. Tie sú však za každých okolností nepríjemné a rozhodne si ich všimnete. Preto vám odporúčame žiadne z týchto príznakov nepodceniť. Keď sa budú objavovať pravidelne alebo sa ich intenzita bude stupňovať, neváhajte to riešiť spolu s lekárom, ktorý vám odporučí najlepšie riešenie pre vás. 

 

 

Medzi najčastejšie prejavy žalúdočných vredov patrí úbytok váhy, tupá bolesť v žalúdku, nechutenstvo, nevoľnosť či zvracanie, ale aj častejšie pálenie záhy, krv v stolici, nadúvanie alebo grganie. Všetky tieto prejavy sú veľmi nepríjemné a je ich potrebné riešiť. Aj v tomto prípade platí, že čím skôr, tým lepšie pre vás. 

Je možné žalúdočným vredom predísť?

Prevencia žalúdočných vredov je základným kľúčom k úspechu. Dobrou správou je, že v dnešnej dobe existuje viacero spôsobov, ako tomuto zdravotnému problému predísť. My vám prinášame tie najefektívnejšie odporúčania, ktorými sa môžete inšpirovať. 

Jedlo bohaté na živiny

Nie nadarmo sa hovorí, že zdravá strava sa jednoducho oplatí z viacerých hľadísk. Konzumujte preto hlavne jedlá, ktoré sú bohaté na ovocie, zeleninu a vlákninu. Pokiaľ je to možné, vyvarujte sa konzumácii jedál, ktoré sú korenisté, kyslé či dráždivé. Mohli by spôsobiť podráždenie sliznice a tým pádom aj zhoršenie celkového stavu. Konzumujte množstvo jedál, ktoré je ideálne pre váš žalúdok. Ak by ste to prehnali s porciou, mohlo by dôjsť k zaťaženiu vášho tráviaceho systému. 

Žalúdočné vredy Prečo vznikajú a ako im úspešne predísťb

Výživové doplnky a ich sila

Hovoríte si, že výživové doplnky vám nepomôžu pri prevencii žalúdočných vredov? Tak v tom prípade ste na omyle. Veľa z nich sa totiž vyrába s ohľadom na vysoký obsah prírodných látok, vďaka čomu sú zaručené ich efektívne účinky. My odporúčame produkt Superstrava Super Masticha Kurkumin & Piperin. Prečo práve tento výživový doplnok? Masticha, ktorú tento produkt obsahuje, je známa pre svoje silné účinky, ktoré sa uplatňujú pri liečbe žalúdočných vredov či iných tráviacich ťažkostí. Ak budete tento jedinečný výživový doplnok užívať v pravidelných intervaloch, môže slúžiť aj na podporu trávenia, zmiernenie zápalu žalúdka či pri liečbe nevoľností. 

V neposlednom rade by ste sa mali starať aj o vaše duševné zdravie. Eliminujte stres a napätie. Môžete sa vďaka tomu vyhnúť vzniku žalúdočných vredov. 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: