Turistika bez bolestí kĺbov? Vieme, ako na to!

Leto je skvelé obdobie na turistiku. Ako ju však zvládnuť bez toho, aby vás boleli kĺby? Turistika by vám predsa mala prinášať hlavne radosť a nie starosti. Preto sa nechajte inšpirovať našimi odporúčaniami, ktoré vám zaručene pomôžu. 

Turistika – skvelý spôsob, ako si užiť prírodu, krásne slnečné dni, zlepšiť kondíciu a prísť na iné myšlienky. Pre mnohých ľudí však môže byť prekážkou práve bolesť kĺbov, ktorá im bráni užiť si tento zážitok naplno. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorých trápia bolesti, máme pre vás skvelé odporúčania, vďaka ktorým sa turistiky vzdať nebudete musieť. 

Doplnky stravy a výživa

Bolesti kĺbov môžu vznikať z dôvodu nedostatočného množstva kolagénu v tele. Ak chcete túto látku doplniť, výborným riešením sú doplnky výživy. My odporúčame Superstrava Super Collagen Postbiotic, ktorý obsahuje 7 aktívnych zložiek podporujúcich nielen zdravie kĺbov a kostí, ale aj posilňuje aj pokožku, vlasy a nechty. Ide o hydrolyzovaný rybí kolagén, o ktorom je známe, že sa veľmi ľahko vstrebáva, zlepšuje regeneráciu svalov a šliach a zároveň podporuje aj celkový imunitný systém.

Používajte správnu obuv

Aby ste sa zbavili bolestí nôh z turistiky, veľmi dôležitá je správna obuv. Preto neváhajte investovať aj viac, určite sa to oplatí a odzrkadlí na kvalitnejšom prevedení. Obuv by totiž mala poskytovať klenbe oporu, byť pevná a zároveň by ste sa v nej mali cítiť maximálne komfortne. Pred jej kúpou si topánky preto dôkladne vyskúšajte. Nemali by vás tlačiť, ale ani byť voľné.

Turistika bez bolestí kĺbov Vieme, ako na toa

Praktický tip: Zoberte si preistotu so sebou na turistiku náplaste. Nikdy neviete, kedy sa vám vytvoria otlaky a je lepšie mať takúto ochranu po ruke. 

Nepreháňajte to hneď na začiatku

Ak nie ste zvyknutí na turistiku, určite si nedajte hneď na začiatok dlhú a náročnú túru. Odporúčame sa na turistiku dostatočne vopred pripraviť. V opačnom prípade by vás mohli bolieť kĺby, čo by ste pravdepodobne neocenili. 

Preto to nepreháňajte a začnite zľahka. Robte si počas turistiky pravidelné prestávky, aby dokázali vaše kĺby a svaly zregenerovať. Postupne môžete navyšovať dĺžku túry. Nemusíte sa však nikde ponáhľať, nejde predsa o preteky a najdôležitejšie je, aby ste si to užili.

 

 

Trekingové palice vám môžu pomôcť

Pokiaľ vás trápia počas turistiky bolesti kĺbov, pomôcť vám môžu trekingové palice. Tie totiž znižujú záťaž na kolená a bedrá, a to hlavne pri zostupoch. Pomôžu vám rovnomerne rozložiť váhu, zlepšiť stabilitu a celkovú kondíciu. Dôležité je však naučiť sa s nimi správne chodiť. Preto si neváhajte prečítať dôveryhodné návody na internete, ako na to. Pri správnom používaní trekingové palice znižujú záťaž na kĺby o približne 30 %. 

Strečing pred a po túre

Nie nadarmo sa hovorí, že by ste si mali nájsť čas na dôkladné rozcvičenie a strečing. Nielen pred cvičením, ale aj pred turistikou. Zamerať by ste sa pritom mali hlavne na svaly dolných končatín. Rozohriatie svalov pred začiatkom túry vám pomôže k prevencii zranení a zmiernení bolesti. Zároveň nebudete mať ani tak výraznú svalovicu, nakoľko si svaly a kĺby precvičíte a rozohrejete. 

Turistika bez bolestí kĺbov Vieme, ako na tob;

Záleží na tom, čo jete

Kolagén sa z tela prirodzene vytráca po 25. roku života. Doplniť ho môžete pomocou výživových doplnkov, ale aj jedla, ktoré obsahuje väčšie množstvo tejto dôležitej látky. Ide napríklad o ryby, bielka z vajec, citrusy, tropické ovocie, vývar či kuracie mäso. Tieto jedlá by ste mali zaradiť do jedálnička vo väčšom množstve. 

Nezabúdajte sa počas turistiky dostatočne hydratovať vodou. Nebudete tak cítiť únavu a pomôže to aj vašim kĺbom a kondícii. Ideálna je čistá voda, prípadne voda s odšťaveným citrónom. 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: