Prírodné sladidlá: Ako nahradiť cukor zdravšími alternatívami?

Cukor síce patrí medzi neoddeliteľné súčasti viacerých jedál, avšak jeho nadmerná konzumácia môže viesť k zdravotným problémom. Čo všetko spôsobuje cukor pri jeho nadmernej konzumácii? 

Zvýšené riziko obezity, cukrovky 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení či zubného kazu. To všetko môže spôsobiť cukor. Dobrou správou však je, že cukor sa dá v dnešnej dobe ľahko nahradiť, a to predovšetkým prírodnými sladidlami. Okrem iného, nahradenie cukru zdravšími alternatívami pomáha znížiť riziko vzniku ochorení a zároveň podporuje aj celkové zdravie. 

Koľko cukru sa denne odporúča?

Viacero odborníkov odporúča, aby jednoduchý cukor netvoril viac ako 10 % vášho denného energetického príjmu. Denná dávka cukru tak vychádza na približne 40 – 50 g. To si môžeme predstaviť ako 8 – 10 malých kociek cukru denne. Cukor nachádzajúci sa v ovocí by však nemal presiahnuť 300 g denne. Odporúčaná maximálna denná dávka však závisí aj od vášho príjmu kalórií, zdravotného stavu alebo fitness cieľov. 

Aké poznáme zdravšie alternatívy?

Čo sa týka zdravších alternatív cukru, tých je hneď niekoľko. Dobrou správou je, že nie sú škodlivé tak ako cukor, ale tiež by ste to s dennou dávkou preháňať nemali. Ktoré zdravé alternatívy cukru sú najznámejšie? 

Stévia: prírodné sladidlo, ktoré sa vyznačuje nulovým obsahom kalórií. Je skvelým riešením na pečenie, ale aj sladenie nápojov. 

 Prírodné sladidlá Ako nahradiť cukor zdravšími alternatívamia

Xylitol a erytritol: alkoholické cukry, ktoré majú nízky obsah kalórií a sú veľmi šetrné k zubom. Tieto prírodné sladidlá sú vhodné aj pre diabetikov, nakoľko je o nich známe, že nezvyšujú hladinu glukózy v krvi. Xylitol nájdete aj v našej ponuke, v podobe brezového práškového cukru. 

Med: obľúbená náhrada cukru, ktorá sa okrem výbornej chuti vyznačuje aj obsahom prospešných látok, medzi ktoré patria vitamíny a antioxidanty. Med však odporúčame používať s mieru, vďaka čomu predídete nadbytočnému kalorickému príjmu. 

Kokosový cukor: má nižší glykemický index ako biely cukor, čo znamená, že jeho hladinu v krvi ovplyvňuje menšej miere. Okrem iného, obsahuje aj dôležité minerály, ako napríklad draslík a železo. 

 

 

Trstinový cukor: vyrába sa z cukrovej trstiny, pričom obsahuje stopové množstva minerálov. Zároveň však dodáva telu dostatok energie a je výbornou alternatívou aj na osladenie sladkých pokrmov. 

Agávový sirup: agávový sirup chutí príjemne sladko, avšak má nízky glykemický index, čo je super správa. Používať ho môžete, avšak obsahuje aj fruktózu, preto ideálne v obmedzenom množstve. 

Čo konzumovať namiesto sladkostí?

Pravdepodobne veľmi dobre poznáte ten pocit, keď máte chuť na sladké a chcete sa vyhnúť cukru. To je teda poriadne náročná úloha, avšak nie nemožná. Skvelou náhradou sladkostí môže byť čerstvé ovocie, smoothie, ovocný čaj alebo zelenina. Všetky tieto potraviny obsahujú menej cukru ako klasické sladkosti, preto ich neváhajte nahradiť takouto alternatívou. 

Prírodné sladidlá Ako nahradiť cukor zdravšími alternatívamib

Čo spôsobuje túžbu po sladkom? 

Zaujímavosťou je, že chuť na sladké nám spôsobuje hlavne nedostatok minerálov a stopových prvkov. Predovšetkým ide o chróm alebo horčík. Preto, ak chcete mať dostatok minerálov v strave, konzumujte predovšetkým viac ovocia, zeleniny alebo obilia. Čo sa týka chrómu, nachádza sa hlavne v brokolici, zelených fazuľkách alebo hroznovej šťave. Horčík zase nájdete v listovej zelenine, fazuli alebo avokáde. Jeho dostatočný obsah sa tiež nachádza v orechoch alebo banánoch či kvalitnej horkej čokoláde. 

Ak budete mať chuť na sladké, skvelou alternatívou je puding z nízkotučného mlieka a nesladeného pudingového prášku. Takto pripravený puding môžete posypať orieškami alebo čerstvým ovocím. 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: