Letná starostlivosť o pokožku: Ako ju udržať zdravú a hydratovanú?

Leto je pre nás všetkých obľúbeným obdobím. Užívame si slnečné lúče, vonkajšie aktivity a opaľovanie. Netreba však zabúdať na to, že UV žiarenie môže byť škodlivé a je dôležité pre ním chrániť pokožku. Ako na to? Prinášame vám praktické odporúčania!

Príliš dlhý pobyt na slnku môže spôsobiť rýchlejšie starnutie pokožky, zníženie jej pružnosti a sily. Aj to je dôvod, prečo môže byť slnko príčinou vzniku vrások, pigmentových škvŕn alebo popraskaných žiliek na pleti. Je vedecky dokázané, že až 90 % kožných zmien spôsobuje práve slnko. To však neznamená, že sa teraz musíte slnku vyhýbať a chodiť iba po tieni. Slnko je pre pokožku potrebné, pretože jej dodáva potrebný vitamín D. Všetko však má svoje hranice a je dôležité sa o pokožku správne starať aj počas teplých slnečných dní.  

Základom je opaľovací krém

V prvom rade by ste si mali zaobstarať kvalitný opaľovací krém, ktorý bude chrániť vašu pokožku pred škodlivými účinkami UV žiarenia. Vyberte si produkt s vysokým ochranným faktorom. 

Ak sa chcete aj trochu opáliť, ideálny je krém s SPF 30, no najviac sa odporúča krém s SPF 50, pri ktorom máte istotu, že vás nespáli ani pri dlhšom pobyte na slnku. Nezabúdajte, že by ste sa mali natierať aj opakovane. Napríklad, po tom, ako sa kúpete alebo ako ste sa spotili. Krém na opaľovanie sa totiž môže opotrebovať. 

Letná starostlivosť o pokožku Ako ju udržať zdravú a hydratovanúA

Praktický tip: Natrite sa ochranným prostriedkom aspoň 20 minút pred vyjdením na slnko. To je doba, počas ktorej sa krém do pokožky vstrebe.

Nezabúdajte na hydratáciu

Pokožka potrebuje hydratáciu počas celého roka, no v lete obzvlášť. Nielen zvonka, ale aj zvnútra. Preto dbajte na dostatočný pitný režim. Denne by ste mali vypiť aspoň 2 litre čistej vody

Pokiaľ chcete hydratovať pokožku zvonka, skvelým riešením je telový olej Nanovitae BODY PERFECTION. Ide o zmes rastlinných olejov s obsahom vitamínov a minerálov. Cieľom tohto produktu je podporiť hydratáciu a regeneráciu. Dokonca, nemusí sa použiť len na pokožku tela, ale aj vlasov ako zábal. 

 

 

Častejšie čistenie tváre

Je pochopiteľné, že v lete máme tvár mastnejšiu. Nemusíte si preto čistiť pleť len ráno a večer, ale aj kedykoľvek počas dňa, podľa toho, ako to budete cítiť. Odstránite vďaka tomu prebytočnú mastnotu z pokožky, nebudú sa vám upchávať póry a vznikať nedokonalosti. Na čistenie tváre používajte jemné čistiace prostriedky. Ideálny je čistiaci gél alebo tonikum. Vždy si pleť osušte do čistého uteráka, ktorý je určený len na tvár a nie na ruky. 

Pozor na to, čo si obliekate

V lete odporúčame nosiť oblečenie vyrobené z ľahkých materiálov. Ideálna je bavlna, prípadne merino vlna. Pokiaľ budete nosiť obtiahnuté oblečenie zo syntetických tkanín, budete sa viac potiť a vašej pokožke tak neumožníte dýchať. Noste preto ľahké a voľné oblečenie. Aj vy sami sa v ňom budete cítiť komfortnejšie.

Nezabúdajte: Existuje aj špeciálne oblečenie s UV faktorom. To je ideálne pre deti, ale aj pre ľudí, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu vystavovať slnku. 

Letná starostlivosť o pokožku Ako ju udržať zdravú a hydratovanúb

Zabudnite na ťažký make-up

Pokiaľ chcete, aby vaša pokožka dýchala a aby ste nemali pocit mastnoty, odporúčame vám na leto používať počas dňa ľahký hydratačný krém. Existujú aj tzv. BB – krémy, ktoré obsahujú SPF faktor a zároveň vám dokážu zakryť aj malé nedokonalosti

Určite by ste sa nemali na leto maľovať vo viacerých vrstvách, nakoľko to môže póry v pokožke upchať a vám tak budú vznikať nedokonalosti v podobe čiernych bodiek a vyrážok

Leta sa určite báť nemusíte, no dbajte o správnu starostlivosť o pokožku. Nejde o nič náročné, čo by ste nezvládli a dodržiavaním vyššie spomenutých odporúčaní môžete predísť poškodeniu pokožky.