Letná chrípka vás dokáže poriadne potrápiť: Ako s ňou bojovať?

Chrípka počas leta? To môže naštvať! Predsa len, ide o obdobie, kedy máte konečne voľno v práci, môžete si užiť dovolenku a spoločný čas so svojimi blízkymi či priateľmi. Aj v takomto období však môžete ľahko ochorieť.

Pýtate sa, ako môžete ochorieť počas tepla? Veľmi ľahko. Častý presun z klimatizovaného prostredia do tepla, zmeny počasia či potrebou schladiť organizmus. To všetko signalizuje teplotné šoky pre telo, ktoré môžu v konečnom dôsledku vyústiť v prechladnutie alebo chrípku. 

Letná chrípka často vzniká aj kvôli tomu, že sa spotíte a následne ste v prievane, že konzumujete chladené nápoje a jedlá, prípadne sa dlhú dobu kúpete v chladnej vode. Príčin je vždy niekoľko, no dobrou správou je, že s letnou chrípkou dokážete efektívne bojovať aj vy. Ako na to? Prinášame vám praktické odporúčania, ktoré odporúčajú svojim pacientom aj lekári a mnohí iní odborníci. 

Letná chrípka vás dokáže poriadne potrápiť Ako s ňou bojovaťa

Pite dostatok vody

Pitný režim je dôležitý aj v tomto smere. Pravdepodobne o tejto téme počúvate z každej strany, no nie nadarmo sa tak veľmi prízvukuje. Obzvlášť v lete by ste mali dbať na pitný režim a vypiť minimálne 2 litre čistej vody. Počas horúcich dní sa totiž telo viac potí, a to znamená, že stráca aj viac vody. Uprednostnite pitie čistej vody, prípadne bylinných čajov alebo vody s citrónom a iným ovocím. Sladené nápoje váš smäd neuhasia a sú častokrát veľmi kalorické.

Výživové doplnky vám môžu pomôcť

Ak si vyberiete správny výživový doplnok, môže vám výrazne pomôcť. Skvelým riešením je Link SAMAHAN – ajurvédskyy bylinný čaj, ktorý prináša rýchlu úľavu od príznakov nachladnutia, kašľu alebo bolesti hlavy. Má protizápalové účinky, znižuje teplotu a umožňuje vykašliavanie. Odborníci odporúčajú tento čaj piť aj preventívne, na posilnenie imunitného systému a zníženie rizika nákazy a vzniku infekcie. Príprava je veľmi jednoduchá. 1 vrecko stačí rozpustiť v 100 ml vriacej vody. 

Vedeli ste, že: bylinný čaj Link SAMAHAN sa skladá zo 14 liečivých bylín? Jeho receptúra je, okrem iného, vyvinutá aj podľa tradičných princípov Ajurvédy. 

 

 

Nepreháňajte to s chladením

Je pochopiteľné, že ak sú vonku príliš vysoké teploty, chcete sa ochladiť. Určite však neodporúčame zapnúť si klimatizáciu na príliš nízku teplotu. Mať klimatizáciu v domácnosti alebo v aute je super, ale tiež by ste ju nemali používať počas celého dňa. 

Keď sa totiž dostanete z klimatizovaného priestoru do tepla, pre vaše telo to môže byť šok a môže preto u vás vzniknúť choroba. Ak sa chcete schladiť nápojom, premyslite si, či v ňom potrebujete mať aj ľad. Ľahko totiž môžete prísť ku kašľu a nezabúdajte, že smäd vám najviac uhasí klasická voda. 

Letná chrípka vás dokáže poriadne potrápiť Ako s ňou bojovaťb

Doprajte si oddych

V horúčavách sa telo môže rýchlejšie unaviť. Preto si doprajte počas dňa oddych a predíďte tak vzniku ochorenia. Nájdite si čas pre seba, choďte sa prejsť do prírody, zašportujte si a prečítajte dobrú knihu. Takýmto spôsobom načerpáte novú energiu a posilníte tak svoj imunitný systém. 

Nezabúdajte: Určite by ste so športovaním nemali zaháľať ani počas leta, no ak sú von príliš vysoké teploty, uprednostnite cvičenie vo vnútri. Aj to by mohlo vášmu telu spôsobiť teplotný šok. 

Čo robiť, keď som chorý?

Ak počas leta ochoriete, nemusíte sa báť toho, že by ste boli chorí celé týždne a vôbec si dovolenku neužili. Myslite pozitívne, doprajte svojmu telu oddych, prijímajte väčšie množstvo vitamínov a pite veľa čaju. Váš organizmus to bude potrebovať. Nezabúdajte dodržiavať pitný režim a uvidíte, že vaše telo vám za to poďakuje. Po chorobe sa do bežného režimu vráťte pomalšie. Nenahrňte si hneď na seba príliš veľa povinností a doprajte si ešte oddych.