Ashwagandha: Spoznajte silu a účinky tejto významnej byliny

Ashwagandha sa inak nazýva aj ako indický ženšen. Ide o veľmi vzácnu adaptogénnu bylinu, ktorá pochádza priamo z Indie, a tiež aj juhovýchodnej Ázie. V akých situáciách sa túto bylinu odporúča užívať a aké existujú formy jej užívania?

Vedeli ste o tom, že ashwagandha dokáže ponúknuť zdravotné výhody, medzi ktoré patrí aj zníženie stresu, zvýšenie kvality spánku či podpora duševného zdravia? Aj vďaka týmto účinkom sa používa už stovky rokov na liečebné účely. Veľmi známa je aj dnes, no najčastejšie vo forme výživových doplnkov. Mimoriadne obľúbený je výživový doplnok vo forme kapsúl. Altevita BIO Organic Ashwaganda dokáže efektívne uľaviť od bolesti a uvoľniť celý svalový systém. 

Nezabúdajte: V súčasnej dobe sa ashwagandha používa vo forme kapsúl alebo prášku. Užívanie tohto výživového doplnku je tak veľmi jednoduché a ľahko si ho osvojíte. 

Obsah účinných látok

Prečo je ashwagandha tak výnimočná? Je to predovšetkým vďaka obsahu vysoko účinných látok, ktorých kombináciou dochádza ku vzniku efektívnych účinkov na zdravie. Medzi tie látky patria hlavne flavonoidy, alkaloidy, saponíny, vitamíny či minerály. Okrem iného, ashwagandha obsahuje vo vysokej miere aj antioxidanty, ktoré prirodzene zbavujú telo škodlivých a toxických látok. 

Ashwagandha Spoznajte silu a účinky tejto významnej bylinya

Podporuje kognitívne funkcie

Vďaka účinnému zloženiu koreň z ashwagandhy je známe, že priaznivo vplýva aj na mozog a nervový systém. Zároveň má pozitívny efekt na kognitívne funkcie, medzi ktoré patrí pozornosť, pamäť či rýchlosť myslenia. Preto, ak potrebujete zlepšiť svoje sústredenie a koncentráciu, pravidelné užívanie výživového doplnku s obsahom ashwagandhy by vám zaručene mohlo pomôcť. 

Vedeli ste, že: ashwaganda patrí medzi nootropiká? Vo všeobecnosti ide o skupinu látok, ktoré dokážu pozitívne vplývať na jednotlivé funkcie mozgu.

Boj proti voľným radikálom

O ashwagandhe je známe, že dokáže prirodzene bojovať proti voľným radikálom. Čo to znamená? Keďže obsahuje dostatočné množstvo antioxidantov, má silné detoxikačné účinky. Vďaka tomu tento výživový doplnok pomáha pri vyhýbaní sa jednotlivým infekciám či ochoreniam rôzneho druhu. V opačnom prípade by dochádzalo častejšie ku vzniku zdravotných ťažkostí.

Dodáva energiu

Cítite sa častokrát ako pod psa, bez života a nevládzete nič robiť? V takom prípade máte nedostatok energie, čo je potrebné a dôležité čím skôr napraviť. Ako na to? Pokiaľ chcete siahnuť po efektívnom výživovom doplnku, je to jasné. Skvelou voľbou je ashwagandha. 

Tento doplnok výživy obsahuje zložky, ktoré prirodzene dodávajú organizmu energiu. Vy tak budete vládať počas dňa vykonávať bežné činnosti, a to bez toho, aby ste boli nejakým spôsobom unavení. Zabudnite na silné kávy s obsahom kofeínu či energetické nápoje. To zrovna nie sú najzdravšie spôsoby, ako dodať telu energiu. Ashwagandha je prírodný produkt, ktorý vám zabezpečí podporu energie bez výskytu nežiaducich účinkov. 

 

 

Zlepšuje spánok

V súčasnej dobe trpí veľká časť populácie nedostatkom spánku, či jeho zhoršenou kvalitou. Ashwagandha má výrazný vplyv aj na dĺžku spánku a jeho kvalitu. Zodpovedné sú za to pravdepodobne GABAergné receptory. Tie sa totiž považujú za základný prvok pri zaspávaní, a tiež prebúdzaní sa

Ashwagandha Spoznajte silu a účinky tejto významnej bylinyb

V ashwagandhe sa prirodzene nachádza aj zložka s názvom etylénglykol. Táto látka je zodpovedná za vyvolanie ospalosti a únavy. Preto, ak máte problémy so zaspávaním, vsaďte všetko na istotu a začnite na pravidelnej báze užívať ashwagandhu. Jej priaznivé účinky si jednoducho zamilujete. 

Nezabúdajte: Štúdie poukázali na skutočnosť, že zlepšenie spánku pri užívaní výživového doplnku ashwagandhy pocítili účastníci približne po 8. týždňoch.