Parodontitída: Aké sú príčiny vzniku, riziká a možnosti liečby?

O zuby sa treba starať v každom veku. Pri nesprávnej starostlivosti o ústnu dutinu totiž môže dôjsť ku vzniku zdravotných komplikácií. Medzi tie patrí aj parodontitída, ktorá častokrát musí skončiť až vytrhnutím zubov.

Parodontitída by sa za žiadnych okolností nemala podceňovať a už vôbec nie zanedbávať. Mnohí ľudia ju berú na ľahkú váhu, no to zaručene nie je správny prístup. Čo je to vlastne parodontitída? Vo všeobecnosti ide o ochorenie, ktoré postihuje závesný aparát zubov. Najskôr dochádza ku vzniku zápalu ďasien, ktoré spôsobujú baktérie v ústach. Pri neliečení dochádza k obnaženým zubným krčkom. Zuby sa tak postupne začínajú svojvoľne kývať a v konečnej fáze dochádza k ich vypadnutiu. 

Vedeli ste, že: parodontitída je chronické zápalové ochorenie, ktorého hlavným dôvodom je bakteriálna infekcia? Baktérie sa spočiatku množia v zubnom plaku nahromadenom na zuboch a tie následne produkujú škodlivé látky, ktoré dráždia ďasno.

Parodontitída Aké sú príčiny vzniku, riziká a možnosti liečbya

Najčastejšie príčiny vzniku

Pýtate sa, kedy najčastejšie parodontitída vzniká? Ide predovšetkým o prípady, kedy ma človek nedostatočnú ústnu hygienu. Pokiaľ ju zanedbáva, nečistí si zuby pravidelne a používa nevhodné pomôcky, je vysoké riziko, že uňho vznikne parodontitída. Baktérie sa totiž postupne v zubnom plaku množia, pričom spôsobujú zápal. Tiež je však dôležité povedať, že vznik parodontitídy je dlhodobý proces a určite toto ochorenie nevzniká zo dňa na deň. 

Parodontitída vzniká častejšie u ľudí, ktorí fajčia, konzumujú kyslé a sladké jedlá alebo u tých, ktorých príbuzní sa tiež stretli s týmto ochorením. Dôvodom však môžu byť aj pridružené ochorenia, pokročilý vek a hormonálne vplyvy. V niektorých prípadoch vzniká parodontitída ako dôsledok nadmerného stresu a konzumácie alkoholických nápojov. 

Ako prebieha diagnostika?

Pokiaľ na sebe spozorujete príznaky, ako je zápal ďasien alebo kývajúce sa zuby, určite navštívte zubného lekára. Ten môže prvé príznaky odhaliť aj pri preventívnej prehliadke, ktorú je dôležité podstúpiť raz ročne, u tehotných žien a detí dvakrát do roka. Zubný lekár vás môže poslať aj na RTG vyšetrenie chrupu, podľa ktorého bude môcť presnejšie diagnostikovať ochorenie. Na základe neho zistí, v akom stave sú vaše ďasná, kosti a rozsah infekcie. 

Parodontitída Aké sú príčiny vzniku, riziká a možnosti liečbyb

Možností liečby

Ak parodontitída raz vznikne, nie je ju možné úplne vyliečiť. Pokiaľ však patríte medzi parodontologických pacientov, je dôležité úzko spolupracovať so zubným lekárom, prípadne dentálnou hygieničkou. Oni vám totiž pomocou špeciálnych nástrojov odstránia usadený zubný kameň a hlavne vás naučia, ako si správne čistiť zuby. Aké zubné kefky používať a akým potravinám sa radšej vyhýbať. Takýmto spôsobom je možné ochorenie udržať pod kontrolou, a to bez toho, aby vám povypadávali všetky zuby. 

 

 

Takto parodontitíde predídete

Samozrejme, najlepším možným riešením je prevencia parodontitídy. O svoje zuby by ste sa mali starať od detstva a ústnu hygienu tak určite nepodceňovať. Pokiaľ však chcete parodontitíde úplne predísť, určite obmedzte fajčenie, pitie alkoholu a konzumáciu sladkého na minimum. Snažte sa žiť zdravým životným štýlom.

Správne čistenie zubov

Je dôležité naučiť sa správnu metódu čistenia zubov. V niektorých prípadoch je totiž potrebné mierne so zubnou kefkou vibrovať, v iných zase stierať alebo krúžiť. Metódy čistenia zubov sa líšia od daného stavu ústnej dutiny. Skvelým riešením sú však prírodné zubné pasty, ktoré obsahujú účinné látky na podporu zdravia zubov a ďasien. Nezabúdajte používať aj medzizubné kefky a dentálnu niť. Tieto pomôcky vyčistia medzizubné priestory, kde sa zubný plak a zubný kameň najčastejšie usádzajú.